08. Irodalom

A harmadikosok drámajátéka! 🙂

A kiskakas gyémánt félkrajcárja


A közönség! 🙂


Csalimesék: 3. osztály, Felsőhegy, 2009/2010

*

I.: VÉGTELEN CSALIMESE

(ismétlődik egy mondat a végén)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy kisfiú. Annak volt egy barátja. Megkérdezte tőle, hogy felmásszunk a fára? Másszunk. Felmásszunk a fára? Másszunk. Felmásszunk a fára? Ne! Pedig most akartam felmászni a fára!

Írta: Bata István

Volt egy ember, annak volt két onokája. Elküldte őket a boltba.

Keresztül ment Jancsika és Juliska az erdőn. Beleesett egy lyukba a kislány, de Jancsika kihúzta. A végén beleesett a fiú. Már kihúzta Julika, amikor megcsúszott és beleesett újra. Jancsika kihúzta, de belecsúszott. Kihúzta Juliska, de beleesett Jancsika…

Írta: Fajka Eleonóra

Volt két ember. Elmentek a boltba. Megkérdezte a társát, hogy vegyünk-e valamit? Azt mondta, hogy igen. Vegyünk valamit? Igen. Vegyünk valamit? Ne! Pedig éppen most akartam venni valamit.

Írta: Kecskés Maconkai Kristóf

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, a Gellért-hegyen innen, volt egy ember. Annak volt egy lova. Azt elvitte a szomszédjába, de a ló hazament. Az ember visszavitte, de a ló hazament. Visszavitte és megint hazament…

Írta Kertész Zsuzsanna

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt két ember. Kerítést akartak csinálni. Azt mondja az egyik a másiknak, hogy csináljunk kerítést! Csináljunk. Csináljunk kerítést, mondja az egyik. Csináljunk, mondja a másik. Úgy gondoltam, hogy csináljunk kerítést! Ne! Pedig éppen most akartam csinálni.

Írta Kolompár Arnold

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, a Zöld Malachegyen is túl, egy síkságon lakott két juhász.

Egyszer azt mondta az egyik, hogy hajtsák ki a birkákat egészen fel a hegyre. Felhajtották őket. Azok leszaladtak. Újra felhajtották, de megint leszaladtak. Felhajtották, leszaladtak…

Írta: Kovács Káli Róbert

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, egy óriási békán is túl, volt egy király, annak egy fia. Az fölment a hegyre és legurult. Az fölment a hegyre és legurult. Az fölment a hegyre és legurult…

Írta: Rác Szabó Bennett

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, de még az Üveghegyen is túl, volt egy sárkány.

Annak volt egy aranyat tojó tyúkja. Felültette az asztalra és mondta neki, hogy tojjon egyet, tojjon egyet, tojjon egyet…

Írta : Tóth Helga

Volt egyszer, hol nem volt, volt a világon egy asszony. Annak volt két gyermeke. Azokat elküldte az erdőbe gombáért. Szaladtak, és hopp, beleesett Juliska a pocsolyába. Megpróbálta a testvére kihúzni, de hopp, az is beleesett. Várjuk meg, amíg kimásznak a pocsolyából. Akkor majd továbbmesélem.

Írta: Tóth Vásárhelyi Brigitta

II.: MESEKEZDŐ CSALIMESE

( Megáll a történet egy cselekvésnél.

Majd ha befejeződik az, továbbmesélik.)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy kisfiú.

Este bement a szobájába. Elcsapta a villanyt és nagyon sötét lett. Fel akarta újra csapni, de nem találta a kapcsolót. Ha megtalálja, tovább mesélem.

Írta: Bata István

Volt egy szegény asszony, annak volt egy kakasa.

Már le akarta vágni, amikor észrevette, hogy milyen szépen kukuríkol. Meggondolta magát és nem vágta le. Még most is hallgatja kiskakasának a kukuríkolását.

Írta: Fajka Eleonóra

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt két hajó. Egyszer csak nekiütődtek egy jéghegynek. Ha nem süllyedtek volna el, az én mesém is tovább tartott volna.

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy szegény ember. Elment a vásárba és vett tíz lovat. Még máig is lovagol valahol.

Írta: Kecskés Maconkai Kristóf

Hol volt, hol nem volt az Óperenciás-tengeren is túl, volt a világon egy asszony. Annak volt egy tyúkja.

Le akarta vágni, de meglátta, hogy aranytojásokat tojik. Addig mégsem vágja le, amíg ki nem tojja magát. Ha levágta a tyúkocskát, majd én is továbbmesélem.

Írta: Kovács Káli Róbert

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy rendőr és öt rabló. Azok szétszóródtak. Ha majd elkapják őket, tovább mondom.

Írta Kolompár Arnold

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl volt egy kis nyúl. Annak volt egy kertje, amiben répa is volt. Kiment a kertjébe répáért. Egyet talált. Ha megtalálj a másodikat, majd akkor folytatom tovább a mesémet.

Írta: Kertész Zsuzsanna

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy ember és az nagyon szegény volt. Nem volt égő a házban. Meggyújtott egy gyertyát, amit később el akart oltani, de nem tudta. Csodagyertya volt. Még máig is ég, amit továbbra sem tud elfújni. Várjuk meg, hogy eloltsa, akkor majd tovább folytatom.

Írta: Rác Szabó Bennett

Hol volt, hol nem volt egyszer egy vadász.

Annak sok vadászkutyája volt. Át akarta hajtani őket a keskeny ösvényen, de nagyon sokan voltak.

Majd ha áthajtja, én is tovább mesélem.

Írta : Tóth Helga

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy nyúl. Volt egy kertje. Kiment káposztáért, de nem találta. Majd ha megtalálja, tovább mondom.

Írta: Tóth Vásárhelyi Brigitta

V. HAZUDÓS MESE

(hazudnak benne)

VI.: FORDÍTOTT MESE

(lehetetlenségek: holnap múlt el…)

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy kisfiú. Iskolás volt. Harmadikos.

Hét órára kellett menni az iskolába és tízre már ott is volt. A tanító néni nagyon örült ennek. Első órájuk magyar volt, amit a szerb tanító néni tartott. Egész órán összeadtak és kivontak. Amikor vége lett a tanításnak, nagyon meleg volt és ezért a vastag téli kabátban mentek haza a gyerekek.

Írta: Bata István

Egy nap mentem haza az iskolából. Amikor hazaértem a cicám elkezdett ugatni. Gondoltam, szomjas. Bementem és kidobtam neki egy szelet kenyeret. Vidáman itta. Utána felmentem a szobámba és lefeküdtem egy székre aludni. Fejem alá paplant tettem és egy párnával takaróztam. Mikor felébredtem, egy madár mekegett az ablakban. Odamentem, hogy majd elzavarom, de éppen akkor nem mekegett.

Ettől úgy megijedtem, hogy világgá szaladtam. Még most is szaladok, ha meg nem érkeztem.

Írta: Kecskés Maconkai Kristóf

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, volt egy ember.

Annak volt egy birkája, aki repülni tudott. Egyszer annyit repült, hogy feljutott a Holdra és többet vissza sosem tért. Hiába várta vissza a szegény öregember.

Sokat búsult utána. Tán még most is búsul, ha meg nem halt.

Írta Kolompár Arnold

Hol volt, hol nem volt, volt az északi sarkon egy kuckó.

Abban lakott a Télapó a manókkal. Éjfélkor felvette a kabátját és ráült a szánjára és mondta, hogy húzzák a kutyák! Ráparancsolt a szarvasokra, hogy őrizzék a házat. Minden felnőttnek adott ajándékot.

Ezután hazament a Télapó és elaludt.

Írta: Kovács Káli Róbert

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy kék kutya. Az sokat repkedett az erdőben. Egyszer meglátta egy zöld ember. Azt gondolta, hogy majd megeszi otthon és lelőtte. A kutya zuhant a föld felé, de annyira sovány volt, hogy átfúrta a földgolyót.

Írta: Rác Szabó Bennett

Hol volt, hol nem volt, egy király és annak három lánya. A legkisebb csúnya volt, a középső már szebb, de a legöregebb a legszebb.

Azt kérdezte tőlük a király, hogy melyikük utálja a legjobban? A legnagyobb azt mondta, hogy ő úgy utálja, mint a sótlan ételt. Erre az apja kikergette a palotából. Ment mendegélt és egyszer csak egy erdőbe ért. Másnap arra ment egy királykisasszony és meglátta. Hazavitte. Otthon bemutatta a fiútestvérének, aki beleszeretett azon nyomban.

Csaptak egy nagy lakodalmat és máig is élnek, ha meg nem haltak.

Írta : Tóth Helga

Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy asszony, meg a fia. Az elment hazudni a királyhoz. Azt mondta, ha odaadja a lányát neki feleségül, akkor vesz az apósának egy házat. Odaadta a lányát a király. Másnap elvette és hazavitte, de nem vette meg a megígért házat. Majd tovább mondom, ha megvette.

Írta: Tóth Vásárhelyi Brigitta

Reklámok

%d blogger ezt kedveli: